⛟ TERENSKA SLUŽBA

🏙 TERITORIJA BEOGRADA

office@servisvesmasine.rs

🕛08-22

DOLAZIMO PO POZIVU

065-85-00-750

011-85-00-745

ZAMENA TUNEL GUME NA VEŠ MAŠINI

KAKO ZAMENITI TUNEL GUMU NA VEŠ MAŠINI


Ukoliko vam je potrebna zamena tunel gume na veš mašini, možete kontaktirati Extem servis veš mašina i naši majstori su uvek spremni da izađu na teren i reše vam ovaj problem na bilo kom modelu veš mašine. Ako ste primetili vodu ispod vašeg uređaja za pranje veša, verovatno je došlo vreme da se zameni tunel guma na veš mašini.

Dešava se da tokom pranja, strani predmeti kao što su kosa ili pamučna vlakna mogu da se nakupe oko vrata i gume veš mašine. To može izazvati neznatno curenje tokom ciklusa pranja. Takođe treba voditi računa kako se ubacuju odevni predmeti u bubanj veš mašine. Kada se ubacuju veći odevni predmeti treba ih ugurati do kraja u unutrašnjost bubnja, nikako ne smeju viriti, jer ako se zatvore vrata a rublje nije ugurano do kraja može doći do oštećenja i biće vam potrebna zamena gume na veš mašini, jer dolazi do trenja prilikom okretanja bubnja, a neretko i pocepati odevne predmete, za zamenu se možete obratiti Extem servisu bele tehnike.

Nakon pranja, vađenje veša napolje treba obaviti oprezno kako ne bi oštetili gumu, poželjno je, ako se rublje urola, malo okrenuti bubanj da bi odmotali veš, da ne bi slučajno rajfešlusom zakačili I oštetili gumu na vratima veš mašine. To su veoma česte situacije izazvane ljudskim faktorom, zato moramo poštovati određena uputstva kako ne bi imali potrebu za vanredni servis veš mašina. Lepljenje nije preporučljivo, time ćemo samo kratkoročno rešiti problem, već je naša topla preporuka zamena tunel gume na veš mašini.

U Extem servisu možete uraditi servis sudomašina, stojimo vam na raspolaganju

zamena tunel gume na ves masini

Pozovite Extem servis, ako vam treba zamena grejača na veš mašini

ZAMENA GUME NA VEŠ MAŠINI U KORACIMA

U narednom tekstu ćemo pokušati u kratkim koracima da vam opišemo kako možete samostalno zameniti tunel gumu na veš mašini ukoliko ste dovoljno spretni i posedujete adekvatan alat i tako izbeći plaćanje za popravku veš mašine. Prva stvar koju treba da uradite i koja je jako bitna kako ne bi došlo do povrede prilikom udara električne energije je da isključite vaš uređaj iz struje. Kod većine modela se obično sa spoljne strane nalazi prsten koji bi trebalo da se demontira. Prstom možete napipati ispod gume veš mašine oprugu, kao malo zadebljanje, zatim gumu malo razmaknite i uz pomoć šrafcigera ili nekog drugog alata sa kojim vam je najlakše za rad, oprugu malo povučete i razdvojite od gume i veš mašine i tako krenete kružno sa unutrašnje strane opruge da je odvajate i vadite napolje. Ovaj poduhvat uradite pažljivo sa dosta osećaja kako ne biste oštetili lim i gumu veš mašine. Kad skinete oprugu, odložite je na stranu privremeno, jer će vam trebati ponovo nakon zamene tunel gume na veš mašini. Nakon skidanja opruge, gumu uhvatite sa dva prsta odvojite od lima i tako je kružno razdvojite svuda i kad je potpuno oslobodite, ugurajte je u bubanj veš mašine, onoliko koliko vam dozvoljava druga opruga koja se nalazi sa unutrašnje strane.

Sledeći korak prilikom zamene tunel gume na veš mašini je skidanje unutrašnje opruge koju možete skinuti na više načina. Možete palcem u donjem delu stisnuti gumu zajedno sa oprugom i kad se razdvoji, uhvatiti ih zajedno i lagano izvlačiti napolje kroz vrata veš mašine. Drugi način je da skinete gornji poklopac i odozgo ćete videti čeličnu oprugu ili feder koju treba da skinete. Oprugu najlakše možete povući malo jačom pincetom kako bi je odvojili od gume veš mašine, uhvatite je prstima, odvojite i izvučete napolje. Nakon skidanja opruge, uhvatite gumu i lagano u krug je odvajate od kade dok potpune ne spadne i izvučete napolje.

ČIŠĆENJE TUNEL GUME VEŠ MAŠINE

Nakon skidanja gume i opruge u falcu gde su bili umetnuti, primetićete dosta prljavštine, koju obavezno očistite uz pomoć krpe i dezinfekcionog sredstava. Čišćenje možete obaviti sodom bikarbonom koju ćete predhodno razmutiti u vodi kojom ćete natopiti pamučnu krpu. Ta prljavština koja se tu nalazi se dugo taloži i može sadržati gljivice koje se tu umnožavaju I pored ugrožavanja zdravlja, izazivaju neprijatan miris koji se može osetiti i na vašem rublju. I pored toga što veš mašina služi za pranje, njeni određeni delovi su pogodni za razvijanje plesni , ali redovnim čišćenjem i održavanjem se to može sprečiti i neutralisati.

Možete nas kontaktirati, ako vam zatreba montaža i servis bojlera

zamena tunel gume na vratima masine

Hitno vam je potrebna zamena ležaja na veš mašini, pozovite extem!

POSTAVLJANJE NOVE TUNEL GUME NA VEŠ MAŠINI

Sad kad smo skinuli staru, dotrajalu ili oštećenu gumu, potrebno je zameniti tunel gumu veš mašine novom. Većina proizvođača veš mašina ima običaj da na mestu odakle smo skinuli gumu postavi pločicu na limu na kojoj piše koji je tip gume, po čemu ćete kupiti novu ili možete po modelu vašeg uređaja potražiti odgovarajuću koja će da paše.

Prilikom zamene tunel gume na veš mašini potrebno je da obratite pažnju da se otvori za odvođenje vode na gumi postave u donjoj zoni. Određeni modeli imaju i urez koji se ubaci u donji deo veš mašine i kada njega ubacite nastavljate ravnomerno sa ubacivanjem gume u žljeb u krug prateći da se ne pojave neke neravnine, jer mora da legne lepo kako ne bi došlo do curenja. Prstom možete preći u krug oko žljeba gde je upala guma kako bi osetili da li ima nekih neravnina i popravili to, da bi opruga mogla lepo da legne i pritegne gumu. Kada se uverite da je sve na svom mestu sledi postavljanje opruge, koju je najlakše da postave dve osobe, jer ako postavlja jedna imaćete dosta problema, zato što opruga vrlo lako sklizne, pa da se ne bi mučili nađite nekoga da vam pomogne. Oprugu postavite na gornji deo i zatim kružno ubacujete u žljeb, odakle ste je prethodno i izvadili, tako što će jedna osoba da krene sa leve, a druga sa desne strane sve dok se ne susretnete u donjem delu.

Kada ste ubacili unutrašnju oprugu, izvlačite gumu veš mašine ka napolje i postavljate je na njeno prirodno mesto na kućište, kako bi postavili i spoljnu oprugu. Takođe proveravate da li je guma lepo legla u svoj žljeb, kružnim pokretom prstima da li ima neravnina, ako ima popravite gde treba. Nakon toga proverite da li se vrata mogu sa lakoćom otvarati i zatvarati kako biste bili sigurni da ste postavili sve na svoje mesto. I nakon toga sledi vraćanje spoljne čelične žice koja se obično kači jednom manjom oprugom na krajevima, zato obratite pažnju na tu oprugicu u kakvom je stanju, da li je možda zarđala i ako je potrebno zamenite je novom. Kada obavite ovaj poslednji korak možete reći da ste uspešno izvršili zamenu tunel gume na veš mašini. Najbolje je da testirate mašinu kako bi videli da sve najnormalnije radi i da nema nikakvog curenja.

Potreban vam je servis električnih šporeta, pozovite Extem servis bele tehnike

promena tunel gume na ves masini

Ukoliko vam treba zamena pumpe za vodu na veš mašini, slobodno nas pozovite

Primere koje smo vam naveli su više informacionog karaktera. Ne preporučujemo vam da ukoliko niste obučeni, nemate adekvatan alat i ne znate mere zaštite na radu od opasnog dejstva električne struje ne izvodite samostalno radove. Uvek se možete obratiti Extem servisu bele tehnike za svaki vid popravke veš mašine, mi smo uvek tu za vas i rešićemo problem u najkraćem mogućem roku. Naši majstori sa lakoćom vrše zamenu tunel gume na veš mašini kao i ostalih delova.

SERVIS I POPRAVKA


extem-logo

Slobodno nas kontaktirajte

065-85-00-750

011-85-00-745

phone-icon
email-icon
viber-icon
top-up-icon