⛟ TERENSKA SLUŽBA

🏙 TERITORIJA BEOGRADA

office@servisvesmasine.rs

🕛08-22

DOLAZIMO PO POZIVU

065-85-00-750

011-85-00-745

VEŠ MAŠINA NE OKREĆE BUBANJ

ZAŠTO VEŠ MAŠINA NEMA SNAGE DA OKRENE BUBANJ


Često nam se događa da nešto što smo isplanirali ne ide svojim tokom, kao na primer da se spremamo za neko putovanje i planiramo pranje veša, ali veš mašina ne okreće bubanj i onda hitno zovemo servis veš mašina, ali su majstori zauzeti, jer već imaju unapred dogovorene poslove, a mi veoma malo vremena za popravku veš mašine. Osim ako nemate nekog prijatelja koji vam može pomoći oko otklanjanja kvara ili neki servis bele tehnike poput Extem servisa za hitne intervencije, neke kvarove, ako ste dovoljno spretni možete otkloniti i sami.

Ako vam se dogodilo da ste ubacili stvari u bubanj, sipali prašak, namestili željeni program i posle pritiska dugmeta za start primetili da veš mašina ne obavlja svoje funkcije, kao u našem slučaju ona najnormalnije vuče vodu, ali veš mašina ne okreće bubanj. U nekim situacijama ako vam se dogodio ovakav problem, možda možete i da rešite sami uz pomoć adekvatnog alata, spretnosti i malo veštine.

Extem servis vrši zamenu kondenzatora na veš mašini

vesš mašina ne okreće bubanj

Slobodno nas kontaktirajte za servis sudomašina

VEŠ MAŠINA OKREĆE BUBANJ KAD JE PRAZAN

Ako veš mašina ne okreće bubanj kad je prazan sumnjamo da je mehanički problem u pitanju, ali svakako krećemo redom sa ispitivanjem veš mašine kako bi dijagnostikovali kvar. Prvo što ćemo uraditi je da ispumpamo vodu iz veš mašine, dakle idemo na program za ispumpavanje i voda će najnormalnije izaći iz našeg uređaja. Sledeće što je potrebno da uradimo je da sav veš iz bubnja koji smo spremili za pranje izvadimo napolje kako bi olakšali pristup za lakši rad. Ali ćemo prethodno uraditi jedan mali test, zatvorićemo vrata veš mašine, pokrenuti novi program i uključiti uređaj, kako bi ustanovili da li i u ovoj situaciji veš mašine ne okreće bubanj. U našoj situaciji majstori Extem servisa veš mašina su primetili da veš mašina najnormalnije uvlači dovoljnu količinu vode koja je potrebna za normalan rad i primećujemo da se bubanj veš mašine okreće, što nije bila situacija dok je bubanj bio napunjen rubljem. Ali to okretanje nije dovoljno snažno koliko bi to trebalo da bude za normalno obavljanje pranja u veš mašini.

Sada kad smo ustanovili gde leži potencijalni problem zašto naša veš mašina ne okreće bubanj možemo krenuti sa otvaranjem i popravkom veš mašine. Ponovo ispumpavamo vodu napolje i obavezno isključujemo uređaj sa napajanja električnom energijom, što je prvi i osnovni korak ka bezbednoj izvedbi radova. Za dobar pristup i otklanjanje kvara u našem slučaju je potrebno da skinemo zadnji poklopac veš mašine koji se drži na par šrafova, što možemo uraditi uz pomoć šrafcigera. Skidanjem zadnjeg poklopca imamo pristup kaišu veš mašine i proveravamo remenicu koja je u našem slučaju u redu, remen nije nimalo oštećen i dovoljno dobro je utegnut, što znači da nije u njemu problem što veš mašina ne okreće bubanj. Motor veš mašine je takođe u dobrom stanju koji je imao normalan zvuk u toku prethodnog rada našeg uređaja, što je dobro jer vam neće trebati dodatne usluge bilo kog servisa bele tehnike.

Pozovite nas ukoliko imate problem sa mašinom za sušenje veša

popravka bubnja mašine za pranje

Extem takođe vrši servis električnih šporeta

PROVERA I SKIDANJE CENTRALNOG ŠRAFA SA BUBNJA

Sledeći korak je proveravanje matice centralnog šrafa bubnja. U našem slučaju smo ustanovili da se prilikom pomeranja kaiša šraf pomera levo desno što znači da se kompletan bubanj otpustio od ove zadnje remenice što nije dobro i što je i uzrok našeg problema u normalnom radu veš mašine.

Za skidanje ovog šrafa će nam trebati ključ 13mm. Najlakši način za skidanje ovog šrafa je da otvorite vrata veš mašine i da jednom rukom držite bubanj kako se ne bi pomerao, a drugom da odvijate šraf, ako već nemate nekog da vam pomogne i drži bubanj dok vi odvijate. Ako bi recimo samo dotegli ovaj šraf ne bismo rešili problem, možda privremeno, dakle potrebo ga je skinuti i pristupiti rešavanju problema na duže staze. U početku će samo odvrtanje ići malo teže, ali kad ga otpustite skida se lako.

PRIPREMA I MONTAŽA CENTRALNOG ŠRAFA NA BUBANJ VEŠ MAŠINE

Kad skinemo šraf najbolje je uzeti žičanu četku i dobro očetkati navoje šrafa kako bi skinuli staru pastu sa njega čija je uloga bila da čvrsto drži šraf u svom predviđenom ležištu. Ako nemamo specijalnu montažnu pastu koja služi da se dostigne odgovarajuća sila zatezanja kako bi šraf lepo ulegao u svoje ležište i takođe sprečava stvaranje rđe i ne dozvoljava oštećenje prilikom skidanja. Nanošenjem paste smanjuje se mogućnost proklizavanja što je veoma bitno za normalan rad veš mašine i okretanje bubnja pogotovu pri velikim brzinama okretanja. Postoje različite vrste ovih pasti poput bakarne masti, karbonske paste itd. Ali ako nemate pri ruci ovu vrstu paste od velike pomoći će vam biti i obična farba za metal koju većina nas ima negde u garaži ili nekom drugom mestu odložena od nekog prethodnog farbanja.

Dakle otvorićemo farbu ako nemamo specijalnu montažnu pastu i umočiti u nju navoj šrafa, lepo ćemo natopiti šraf i uz pomoć neke krpice ili štapića i mesto gde ide taj šraf. Nije najbolje moguće rešenje, ali je pouzdano i sigurno bolje nego postaviti šraf na suvo, jer će i farba sprečavati koroziju i potpomoći bolje naleganje i zatezanje šrafa.

Slobodno nas kontaktirajte ukoliko veš mašina ne okreće bubanj

veš mašina nema snage da okrene bubanj

Ukoliko vam zatreba zamena ležaja na veš mašini kontaktirajte Extem servis

Sada kad smo našli zamensko rešenje, šraf možemo vratiti na svoje mesto i kao što smo rekli uz pomoć ključa ili gedore 13mm dobro stegnemo. Bitno je da dobro stegnemo, tako što ćemo jednom rukom ili uz nečiju pomoć držati bubanj i stezati šraf maksimalno koliko nam dozvoljava. Skinemo viškove farbe ili montažne paste, zavisno šta smo stavili na naš šraf koja je prilikom stezanja malo izašla napolje. Kada se uverimo da smo sve postavili na svoje mesto možemo i da vratimo zadnji poklopac na veš mašinu i bilo bi poželjno da odstoji neko vreme kako bi se lepo steglo.

Posle određenog vremena možemo da testiramo naš uređaj, dakle uključujemo veš mašinu na napajanje električnom energijom, pustimo vodu i zadajemo joj određeni program. U našem slučaju primećujemo da sve funkcioniše besprekorno i da je razlog što veš mašina ne okreće bubanj ležao u šrafu koji je popustio, što se veoma često dešava kod određenih modela veš mašina.

Primere koje smo vam naveli su više informacionog karaktera. Ne preporučujemo vam da ukoliko niste obučeni, nemate adekvatan alat i ne znate mere zaštite na radu od opasnog dejstva električne struje ne izvodite samostalno radove ukoliko veš mašina ne okreće bubanj ili bilo koje druge. Uvek se možete obratiti Extem servisu bele tehnike za svaki vid popravke veš mašine, mi smo uvek tu za vas i rešićemo problem u najkraćem mogućem roku. Naši majstori bogatog iskustva sa lakoćom vrše servis veš mašina kao i zamene svih njenih delova.

SERVIS I POPRAVKA


extem-logo

Slobodno nas kontaktirajte

065-85-00-750

011-85-00-745

phone-icon
email-icon
viber-icon
top-up-icon