⛟ TERENSKA SLUŽBA

🏙 TERITORIJA BEOGRADA

office@servisvesmasine.rs

🕛08-22

DOLAZIMO PO POZIVU

065-85-00-750

011-85-00-745

ZAMENA PROGRAMATORA NA VEŠ MAŠINI

KAKO ZAMENITI PROGRAMATOR NA VEŠ MAŠINI


Zamena programatora veš mašina se ne dešava često, ali spada u jedan od servisa veš mašina koji je delikatan I treba se obaviti precizno I kvalitetno, jer je on mozak vašeg uređaja preko koga zadajete komande kakvo pranje želite, na koliko stepeni 30, 60, 40 ili 90, grejanje I ubacivanje vode, preko njega takođe određujete da li ćete koristiti centrifugu samostalno I još mnogo procesa zavisno od modela veš mašine.

Programator komunicira I sa ostalim delovima veš mašine kao što su grejač, pumpa, bubanj I hidrostat, sve u svemu deo koji mora da funkcioniše perfektno kako bi bili zadovoljni pranjem veša, jer ako programator ne uključi određenu funkciju u datom trenutku imaćete za rezultat loše opran veš.

Ako vam se dogodi da uključite veš mašinu, da ne svelte diodice, pritisnete određeno dugme koje se ne odaziva na njegovu funkciju, prvo što možemo proveriti da li je problem do utičnice, ako je napon u redu treba locirati problem na samoj veš mašini. Postoje razne mogućnosti koje majstor za servis veš mašina treba da ispita kako bi ustanovio kvar, poput RSO filtera, prekid provodnika, ili je potrebna zamena programatora itd.

Ukoliko vam je potreban servis sudomašina pozovite Extem servis

zamena programatora na ves masini

Imate potrebu za zamenu grejača na veš mašini, kontaktirajte Extem servis!

Sve u svemu otvorićemo poklopac veš mašine kako bi ustanovili problem, obavezno uređaj isključiti sa električne mreže. Prvo na šta ćemo obratiti pažnju je RSO filter I dovodni kabl direktno ulazi u njega, tačnije faza I nula koje kasnije odlaze na programator veš mašine ili na ostale komponente. Dešava se da je RSO filter neispravan da ne prenese fazu ili nulu, proverićemo da li su dovodni I odvodni kablovi od njega u redu, da stopice nisu nagorele, mernim instrumentom proveriti kontakte na RSO filteru da li provode I ako je on ispravan I nema proboj na masu, možete proveriti da li je provodnik koji ide prema programatoru veš mašine ispravan, ako je sve to u redu prelazimo na sledeću komponentu.

ZAMENA PROGRAMATORA NA VEŠ MAŠINI U KORACIMA

Sledeći korak je provera programatora koji se na našem primeru u veš mašini gorenje nalazi ispod prednje maske koja se skida na dva ili tri šrafa koji su obično skriveni iza fioke za prašak, a jedan se nalazi na gornjem delu. U našem slučaju primećujemo da je spaljena štampana ploča, tačnije se vidi gde je ostavio trag crni dim što nagoveštava da je potrebna zamena programatora veš mašine. Poželjno je da pre skidanja programatora obeležite sve provodnike koji su prikačeni na njega kako bi sebi olakšali posao prilikom zamene programatora veš mašine. Nakon obeležavanja skinuti sve provodnike sa programatora I izvaditi ga napolje. Kao što smo rekli već da smo primetili tragove nagorevanja, u ovom slučaju tranzistor, diode I po neki otpornici.

Ako nije moguće zameniti komponente na štampanoj ploči, ne preostaje nam ništa drugo nego zamena programatora veš mašine. Što se tiče novog programatora vrlo je bitno da poručimo isti model tačnije da obratimo pažnju na serijski broj I tip kako bi bili sigurni da je to baš onaj koji nama treba. Extem servis bele tehnike uvek nabavlja originalne zamenske delove, osim ako klijent ne zahteva drugačije, tako preporučujemo I vama.

Slobodno nas kontaktirajte ako vam je potrebna montaža i servis bojlera

popravka programatora ves masini

Extem servis radi zamenu kondenzatora na veš mašini, pozovite nas!

Kad kupimo novi programator I uverimo se da je to model koji nama odgovara pristupamo zameni programatora veš mašine na sledeći način. Novi programator ubacujemo u njegovo kućište, naravno mora leći sve lepo na svoje mesto zbog prednjih taster, stežemo ga šrafovima koje smo skinuli prethodno skidajući stari I vrlo bitna stvar je da priključke koje smo napomenuli da prethodno obeležite kako ne bi došlo do greške prilikom zamene programatora, jer može vrlo lako neki priključak da paše I na drugo mesto, a nije mu to predviđena pozicija.

Nakon montaže vraćamo masku I sve ostalo na svoje mesto priključujemo napon I testiramo veš mašinu. Prvo što ćemo primetiti da diodice rade, možemo podesiti željeni program, obično testiramo programom za centrifugiranje. Ako sve funkcioniše bez problema rešili smo problem zamene programatora na veš mašini. I sada možemo preventivno iskontrolisati stanje ostalih komponenti poput grejača veš mašine, vodene pumpe, hidrostat veš mašine I ostalog. Jer se može dogoditi da vodena pumpa procuri, napravi kratak spoj I spali elektroniku programatora, tako da preventivnim pregledom uvek možemo sprečiti popravku veš mašine I neželjeni kvar.

POPRAVKA PROGRAMATORA VEŠ MAŠINE

Ukoliko nije veći kvar, popravka programatora veš mašine može se izvesti kvalitetno I produžiti mu radni vek još dugi niz godina. Narvno morate posedovati određeno znanje, poznavati komponente na štampanoj ploči I biti vešti u zameni tih komponenti. Možete prvo vizuelno pregledati sve komponente, poput tranzistora, otpornika, kondenzatora, trijaka da li imaju nagorevanja, da li su se odlemili itd. Instrumentom možete proveriti sumnjive komponente da li imaju proboj itd. Preporučujemo vam da nabavite korisničko uputstvo ili šemu štampane ploče na kojoj vršite popravku programatora, biće vam mnogo lakše za rad .

Zamena komponenti programatora na veš mašini

Ukoliko primetite da je neka komponenta spaljena, krenite u rešavanje problema zamenom te komponente. Uz pomoć lemilice odlemite tu komponentu, ako imate I vakum pumpicu olakšaće vam posao. Pomoću serijskog broja na komponenti možete naći tip komponente koji vama odgovara za zamenu. Zamenski model komponente zalemite na odgovarajuće mesto gde je stajala stara komponenta. Preporučujemo vam da sve komponente na štampanoj ploči očistite od grafitne prašine koja može da prouzrokuje kvar programatora.

Ukoliko vam je potreban servis električnih šporeta, pozovite Extem servis

kvar programatora na ves masini

Potrebna vam je zamena ležaja na veš mašini obratite se Extem servisu

Ako smatrate da ste pravilno izvršili popravku programatora veš mašine, isti ćete namontirati na vaš uređaj, indentičnim redosledom kao I kad ste ga skidali. Kad vratite sve delove na svoje mesto, testirajte veš mašinu uključivanjem programa za pranje kako bi se uverili da li ste uspešno izvršili popravku programatora veš mašine.

Primere koje smo vam naveli su više informacionog karaktera. Ne preporučujemo vam da ukoliko niste obučeni, nemate adekvatan alat I ne znate mere zaštite na radu od opasnog dejstva električne struje ne izvodite samostalno radove. Uvek se možete obratiti Extem servisu bele tehnike za svaki vid popravke I servisa veš mašine, mi smo uvek tu za vas I rešićemo problem u najkraćem mogućem roku. Naši majstori sa lakoćom vrše zamenu programatora veš mašina kao I ostalih delova.

SERVIS I POPRAVKA


extem-logo

Slobodno nas kontaktirajte

065-85-00-750

011-85-00-745

phone-icon
email-icon
viber-icon
top-up-icon