⛟ TERENSKA SLUŽBA

🏙 TERITORIJA BEOGRADA

office@servisvesmasine.rs

🕛08-22

DOLAZIMO PO POZIVU

065-85-00-750

011-85-00-745

KAKO OČISTITI VEŠ MAŠINU

ČIŠĆENJE MAŠINE ZA VEŠ


Sigurno ste se pitali kako očistiti veš mašinu od neprijatnih mirisa, buđi, kamenca, i bakterija koje su se vremenom nataložile u raznim delovima vašeg uređaja za pranje. Ne morate zvati servis veš mašina, već sve ovo možete uraditi samostalno i efikasno sa sredstvima na prirodnoj bazi koje skoro svi imamo u svojim domovima ili hemijskim sredstvima za čišćenje veš mašine koja možemo kupiti u radnjama.

Mnogo je lep onaj osećaj kad osetimo miris čistog i tek opranog rublja koji opija svojom svežinom, ali ste se verovatno nekad zapitali zašto vaša odeća ne miriše tako lepo i ako ste stavili prašak i omekšivač. Razlog leži u tome da naši uređaji koju su zaduženi za pranje veša su veoma pogodni za razvoj bakterija i gljivica, jer im pogoduje vlažnost i tama unutar uređaja za pranje gde se one razvijaju. Iz tih razloga je čišćenje veš mašine, pored uklanjanja neprijatnih mirisa veoma bitno i za naše zdravlje koje trebamo da stavljamo uvek na prvo mesto. Postoje istraživanja koja dokazuju da 20-ak odsto mašina za veš u sebi sadržava fekalne bakterije koje tu dospevaju preko našeg rublja. Zato vodite računa o higijeni vaših uređaja i pratite preporuke naših majstora za veš mašina iz Extem servisa bele tehnike.

Ako vam zatreba servis sudomašina, obratite se našem Extem servisu

kako očistiti veš mašinu

Uflekali ste garderobu! Saznajte kako skinuti fleke sa odeće

Preporučljivo je barem jednom mesečno očistiti veš mašinu kako bi ona bila dezinfikovana i bez neprijatnih mirisa pogotovo ako u njoj učestalo perete masnu odeću i radna odela. Redovnim čišćenjem mašina za veš, održavaćemo njihov sjaj, a odeća će nam biti čista i mirisna. Manje temperature pranja kao što su 30 i 40 stepeni štede električnu energiju i manje oštećuju tkanine, ali ne uništavaju plesni i bakterije i iz tog razloga moramo s vremena na vreme očistiti veš mašinu kada ćemo koristiti veće temperature pranja. Pojedini uređaji za pranje imaju svoju funkciju čišćenja veš mašine, tačnije bubnja, s toga ispratite uputstvo za korišćenje koje ste dobili prilikom kupovine aparata. Ukoliko ne znate kako se koristi funkcija čišćenja mašine za veš posavetujte se sa svojim majstorom iz servisa veš mašina. Jako je bitno da posle svakog ciklusa pranja ostavite otvorena vrata uređaja za pranje kako bi se mašina lepo prosušila iznutra. Poželjno je i suvom krpom prebrisati gumu na vartima veš mašine, jer je to upravo mesto gde se voda zadržava i postoji mogućnost razvijanja plesni i stvaranja kamenca koji može ostavljati tragove po vašoj odeći.

KAKO OČISTITI FIOKU ZA DETERDŽENT NA VEŠ MAŠINI?

Fioka je pogodno mesto za razvijanje buđi, a znajući da se u nju sipa prašak i omekšivač koje uređaj za pranje povlači prilikom zadatih programa, tako se širi dalje na ostale delove veš mašine i tkanina koje se peru. Kada čistite fioku za deterdžent veš mašine obavezno je izvadite napolje ako je moguće, jer ćete tako imati lakši pristup i efikasnije ćete je očistiti. Posle skidanja operite je pod mlazom tople vode ili je potopite i ostavite malo da odstoji kako bi lakše skinuli ulepljeni prašak sa zidova pregrada. Nakon uklanjanja praška, potrebno je ukloniti nečistoće koje nije moguće očistiti pomoću same vode. Zato u pregrade fioke sipamo belo sirće i sodu bikarbonu. Primetićete reakciju koju oni stvaraju na nečistoće koje su se nataložile po zidovima fioke i ostavljamo neko vreme da odstoje.

Potreban vam je servis električnih šporeta, pozovite Extem servis bele tehnike

čišćenje veš mašine

Uređaj za pranje vam skače po prostoriji, potrebno vam je nivelisanje veš mašine

Nakon desetak minuta posle delovanja sirćeta i sode bikarbone uzimamo manju četku ili staru četkicu za zube sa kojom ćemo dobro istrljati komplet unutrašnjost i spoljašnost fioke za deterdžent. Prilikom četkanja možete staviti rukavice kako vam sirće ne bi nagrizlo kožu na rukama. Posle četkanja, operite fioku pod mlazom vode i prosušite pre vraćanja, sigurno ćete primetiti koliko je čistija nakon ovog postupka. Pre vraćanja fioke potrebno je dezinfikovati i mesto gde ona stoji, što možemo uraditi pomoću alkoholnog sirćeta koje ćemo naprskati u unutrašnjost i zatim prebrisati krpom. Kada očistimo fioku, koja je samo prvi korak u nizu u našem procesu čišćenja veš mašine, prelazimo na sledeće elemente.

KAKO OČISTITI GUMU NA VRATIMA OD VEŠ MAŠINE?

Sledeći element na koji trebamo obratiti pažnju prilikom čišćenja mašine za veš je guma na vratima koja je takođe podložna skupljanju prljavštine, gljivicai ostalih nečistoća koje se nakupljaju prilikom pranja. Nečistoće se najčešće talože na dnu gume, jer se u tom delu skuplja voda, pa se u tim uglovima stvara i kamenac koji u dodiru sa tkaninama ostavlja žute tragove. Gumenu zaptivku i sve nabore treba detaljno obrisati, ali pažljivo kako je ne bi oštetili. Gumu je najbolje prvo posušiti krpom ili ubrusom, kako bi prišli svim delovima, ona se uglavnom na sredini preklapa pa je potrebno malo razdvojiti kako bi uspešno pokupili svu vodu. Nakon toga možemo uzeti alkoholno sirće i sipati ga u neku bočici sa raspršivačem kako bi sebi olakšali dalje čišćenje gume na mašini za veš. Zatim ćemo naprskati sve delove gume, posebno onaj preklopljeni na dnu, jer se tu nakuplja najviše nečistoća. Ostavićemo neko vreme da odstoji kako bi sirće delovalo na prljavštinu i kamenac, zatim ćemo krpom sve detaljno obrisati. Dezinfekciju i čišćenje gume na vratima od veš mašine možemo očistiti i nekim sredstvom na bazi hlora. Ne bi trebalo ovo sredstvo mešati sa sirćetom, a čišćenje sprovodimo po istom principu kao i kod čišćenja gume sa sirćetom. Takođe treba očistiti i vrata veš mašine, njih možemo napraskati gore navedenim sredstvima ili alkoholom i prebrisati krpom, kako unutrašnjost, tako i spoljašnost.

Pozovite nas ukoliko vam je potreban servis veš mašina Gorenje

čišćenje gume na vratima veš mašine

Hitno vam je potrebna zamena amortizera na veš mašini, pozovite extem!

KAKO OČISTITI BUBANJ VEŠ MAŠINE

Čišćenje bubnja veš mašine ćemo obaviti sa već dobro poznatim i efikasnim sredstvima alkoholnim sirćetom i sodom bikarbonom koji su se jako dobro pokazali u različite svrhe. Svi koji su se pitali kako očistiti veš mašinu na najbolji način odgovor leži u ove dve supstance, što vam mogu potvrditi svi majstori za veš mašine koji ih redovno koriste za otklanjanje nečistoća, neprijatnih mirisa i dezinfekciju. Tako da bi naša odeća mirisala lepo posle pranja moramo redovno čistiti bubanj veš mašine koji se veoma lako čisti na sledeći način:

  • U bubanj veš mašine sipamo 2 dl alkoholnog sirćeta i 1/4 šolje sode bikarbone.
  • U fioci za prašak u odeljak za omekšivač sipamo sirće, a u odeljak za prašak sipamo sodu bikarbonu, onoliko koliko sipamo i prašak prilikom pranja.

Nakon toga zatvaramo fioku i vrata i uključujemo veš mašinu da odradi program pranja na prazno pri temperaturi od 90 stepeni. Ovakvim postupkom ćemo se otarasiti neprijatnog mirisa, gljivica, bakterija i kamenca koji se nataložio u određenim delovima.

Redovnim čišćenjem veš mašina čuvamo naše zdravlje, jer nikako nije preporučljivo da se u našem domu pogotovo ne na odeći i drugim tkaninama s kojima smo u dodiru nalaze bakterije i gljivice. Verovatno mnogi od nas nisu ni svesni da se oni mogu nalaziti na uređaju za pranje, što i malo čudno zvuči, ali je tako.

Vaš Extem servis bele tehnike je uvek tu za vas , bilo da je u pitanju popravka veš mašina ili je potreban savet, slobodno nas kontaktirajte, vrlo rado ćemo vam pomoći.

SERVIS I POPRAVKA


extem-logo

Slobodno nas kontaktirajte

065-85-00-750

011-85-00-745

phone-icon
email-icon
viber-icon
top-up-icon