⛟ TERENSKA SLUŽBA

🏙 TERITORIJA BEOGRADA

office@servisvesmasine.rs

🕛08-22

DOLAZIMO PO POZIVU

065-85-00-750

011-85-00-745

MAJSTOR ZA VEŠ MAŠINE

EXTEM MAJSTORI ZA VEŠ MAŠINE BEOGRAD


Ako želimo da naši uređaji za pranje traju dugo, moramo ih pravilno održavati i servisirati za šta će nam biti potreban dobar majstor za veš mašine koji će nam pored servisa veš mašina dati prave savete na koji način da rukujemo i održavamo određeni model koji posedujemo. Na tržištu se pojavljuje svakodnevno sve više modela novijih generacija poput smart uređaja za pranje koji su kompleksniji i zahtevaju od nas neka nova saznanja o načinu upotrebe i održavanja za šta bi bilo poželjno da se posavetujemo sa majstorom za veš mašine kako bi pravilno rukovali njima.

U našim domaćinstvima uglavnom se koriste poluatomatske kombinovane veš mašine čija je namena naravno pranje zaprljanog rublja i koje koriste vodu u svom procesu, a ne hemikalije koje se koriste prilikom hemijskih procesa odstranjivanja nečistoća sa odeće. Davne 1767. godine Nemački izumitelj Jakob Kristijan Šefer je napravio prvi uređaj za pranje i samim tim je bio i prvi majstor za veš mašine. Zanimljivo je da mehanički uređaji za pranje veša postoje od 19. veka čiji se osnovni principi rada koriste i danas bez značajnijih promena. U početku su veš mašine bile skupocene i pristupačne samo imućnim porodicama. Ali početkom 60-tih godina kako se stvarala konkurentnost u proizvodnji i tehnološkim razvijanjem počinju se proizvoditi modeli koje su mogli priuštiti i niži slojevi društva. Samim tim je tržište zahtevalo više majstora za veš mašine koji su prenosili stečena znanja sa kolena na koleno i obučavali svoje potomke za popravke veš mašina.

DELOVI VEŠ MAŠINA

Konstrukcije veš mašina su veoma slične i sve sastavne komponente se mogu podeliti na tri osnovne grupe delova:

  1. Mehanički,
  2. Električni,
  3. Hidraulični delovi.

Treba vam servis sudomašina, obratite se našem Extem servisu

Majstor za veš mašine Beograd

Održavajte redovno higijenu uređaja za pranje. Evo nekih saveta kako očistiti veš mašinu

U mehaničke delove spadaju: kućište zajedno sa poklopcima, kada, bubanj, klinasti remen, ležaji, amortizeri, bubanj, vrata, telo filtera, remen bubnja…

Električni delovi su malo složeniji i za dijagnostikovanje kvara u elektro sistemu je potrebno ispitati pojedinačne delove ili cele sklopove za šta majstori za veš mašine moraju imati znanje iz oblasti elektrotehnike, što podrazumeva razumevanje osnovnih mera zaštite na radu od udara električne energije. U električne delove u veš mašinama spadaju: elektromotor, programator, hidrostat, elektroventil, termostat, grejač, kondenzator, RSO filter, mikrosklopka za vrata. Zavisno od modela, neki uređaji poseduju i dodatne električne komponente sa kojima se neretko susreću majstori za veš mašine, a to su: BIO relej, mikrosklopka na posudi za prašak, motopumpa za dotok vode, tastaturu (spoj tipki i prekidača za biranje željenih programa), signalne lampice ( pokazuju da li je uređaj pod naponom, da li je upaljen grejač…) itd.

U hidrauličke delove spadaju sklopovi gumenih creva koji međusobno povezuju električne i mehaničke delove. Standardni hidraulički delovi svih vrsta veš mašina, bilo kog brenda su: dovodno gumeno crevo, creva od elektroventila do posude za prašak, crevo od dozirne posude do kade, crevo od kade do filtera, crevo koje spaja filtere sa motopumpom i odvodna creva. Gore pomenuta gumena creva su poređana redosledom procesa pranja kojim voda cirkuliše kroz veš mašinu. Ovoj grupi sastavnih delova možemo dodati i gumu na vratima za kojom postoji česta potreba za zamenu i pozivanje majstora za veš mašine.

NAČIN RADA VEŠ MAŠINA

Da bi neko bio dobar majstor za veš mašine mora da poznaje sve njene delove, njihovu svrhu i način rada. Svrha veš mašina je da opere tkanine, a one to rade delovanjem vode i deterdženata za pranje okretanjem bubnja prodiru u materijale na određenim temperaturama i otklanjaju nečistoće. Posle pranja vodom i deterdžentom, zaprljana voda se ispumpava i sledi centrigugiranje i tako se donekle tkanine prosušuju. Sledi upumpavanje čiste vode u bubanj veš mašine i tako se ispiraju sredstva za pranje iz tkanina. Nakon ispiranja sledi ponovno centrifugiranje, jer se na taj način ocedi rublje kako bi se uštedelo na vremenu sušenja.

Kako skinuti fleke sa odeće koje se ne mogu ukloniti redovnim pranjem u veš mašini

Kućni majstor za veš mašine

Treba vam zamena pumpe za vodu na veš mašini, slobodno nas pozovite

Veš mašine se iz godine u godinu sve više tehnički usavršavaju, podiže se kvalitet pranja odeće, uvode se nove pametne funkcije koje olakšavaju rad korisnicima, a majstori veš mašina lakše lociraju problem ukoliko uređaj poseduje displej sa prikazom greške, ali princip rada je ostao isti. Svi servisi bele tehnike moraju da prate nove trendove, jer se tehnologije razvijaju, tako i servisi veš mašinamoraju konstanto da se edukuju kako bi mogli da vrše popravke veš mašina najnovijih modela.

U početku su elektromotori veš mašina bili postavljeni kod posuda za pranje otvorenog načina izvedbe i nisu bili pouzdani, kako su se veoma često događali nesrećni slučajevi iz bezbednosnih razloga krenulo se sa ugrađivanjem u unutrašnjost uređaja i to još davnih 30-ih godina dvadesetog veka. Pored elektromotora veoma važan deo je bubanj veš mašine u koji ubacujemo tkanine za pranje. Njegovo telo je rupičasto što omogućuje ulazak vode u njegovu unutrašnjost i ispumpavanje vode prilikom centrifuge kada se cede tkanine. U središnjem delu bubnja je postavljena osovina koja mu omogućuje okretanje u oba pravca. Takvim načinom rada rublje se neprestano okreće unutar bubnja što omogućava vodi i sredstvima za pranje da prodire u sve delove tkanina koje se peru. Zbog tih sila trenja prilikom okretanja preporuka naših majstora za veš mašine je da garderobu koja ima štampane aplikacije izvrnete kako se ne bi oštetila štampa.

Motor je zadužen za okretanje osovine prilikom pranja, on vrti bubanj prilikom centrifugiranja, dok pumpe uvlače vodu. Još jedan bitan element veš mašine je programator. Najzastupljeniji je u vidu brojčanika po izgledu na jedinstven sat koji je postavljen na prednjoj tabli i u nekim slučajevima je ujedno i dugme za uključivanje. Postoje mehanički programator koji je poput brojčanika i električni sa posebnim digitalnim očitavanjem. U zavisnosti od proizvođača zavisi i sam njegov izgled.

Potrebno vam je nivelisanje veš mašine , pozovite Extem!

Majstor uredjaja za pranje

Hitno vam treba zamena ležaja na veš mašini, pozovite extem!

Od starijih majstora za veš mašine možete čuti da su nekadašnji uređaji za pranje prouzrokovali strujne udare i za vreme dok nisu obavljale funkciju, dok uređaji novijih generacija nakon obavljanja programa same prestaju sa radom.

Ako pogledate veš mašinu odozdo videćete protivteg zbog koga i jeste ona velike težine. Svrha protivtega jeste da obezbedi ravnotežu, koji je ekvivalentan elektromotoru. Uređaji za pranje imaju dve kade. Jedna je bubanj u koji ubacujemo rublje i koji kao što smo rekli ima rupice kroz koje cirkuliše voda, a druga kada se nalazi oko bubnja i ne dozvoljava vodi da se izlije na unutrašnjost veš mašine. Kako bubanj oscilira prilikom rada i da ne bi prenosio lupanje na ostale delove, on se priključuje prenosnikom na okvir koji drži motor i protivteg.

Savet naših majstora za veš mašine iz Extem servisa bele tehnike je da uređaje za pranje redovno servisirate kako bi njihovim pravilnim radom imali kvalitetno oprano rublje što i jeste svrha ovih uređaja koji nam olakšavaju svakodnevnicu.

SERVIS I POPRAVKA


extem-logo

Slobodno nas kontaktirajte

065-85-00-750

011-85-00-745

phone-icon
email-icon
viber-icon
top-up-icon