⛟ TERENSKA SLUŽBA

🏙 TERITORIJA BEOGRADA

office@servisvesmasine.rs

🕛08-22

DOLAZIMO PO POZIVU

065-85-00-750

011-85-00-745

ZAMENA AMORTIZERA NA VEŠ MAŠINI

KAKO ZAMENITI AMORTIZERE NA MAŠINI ZA VEŠ


Zamena amortizera na veš mašini nije komplikovana , zato ako imate problem sa njima pozovite servis veš mašina na vreme. Odlaganje popravke veš mašine kod ovog kvara, može da napravi štetu na nekom drugom elementu koja će biti komplikovanija i skuplja od zamene amortizera. Njihova osnvna funkcija nije drugačija od one u automobilima. Svrha amortizera je da ublaže vibracije koje se pojavljuju usled centrifugalne sile ili nekog drugog programa pranja i zbog konstantnog opterećenja na ove elemente. Ukoliko često koristite uređaj za pranje imamo čestu potrebu da vršimo zamenu amortizera na veš mašini. Sama činjenica da bubanj ima između 700 i 1800 obrtaja u minuti govori vam o kakvoj sili je reč.

Amortizeri veš mašine su dizajnirani tako da priguše (apsorbuju) vibracije tokom kretanja kade u procesu rada centrifuge, ceđenja i pranja. Kada je okačena na vrhu za kućište uz pomoć opruga, a na dnu je povezana amortizerima za kućište i tako se isključuje direktan kontakt između konstrukcije i kade u kojoj se nalazi bubanj veš mašine. Takvom izvedbom ostali elementi uređaja za pranje su zaštićeni od velikih vibracija koje proizvodi centrifugalna sila i ređe se kvare ako su amortizeri u ispravnom stanju, zato vam naši majstori iz Extem servisa bele tehnike savetuju da vršite redovno zamenu amortizera na veš mašini.

KAKO PREPOZNATI KVAR AMORTIZERA NA VEŠ MAŠINI

Najčešći uzrok kvara amorizera na veš mašini je pretrpavanjem bubnja iznad optimalne količine kao i njegova dotrajalost ili loš kvalitet. Često nam se dešava da se nagomila puno odeće za pranje i tada se odlučujemo da ubacimo sve odjenom na pranje, umesto da razdvojimo i operemo iz dva puta, takvim opterećenjem postepeno dolazi do kvarova kako ležaja, tunel gume na vratima, opruge tako i potrebe za zamenu amortizera na veš mašini. Pored ovih kvarova i potrebe za servis veš mašina, pretrpavanjem bubnja se ni rublje neće oprati kako treba. U zavisnosti od modela uređaji za pranje koje koristimo u domaćinstvima najčešće primaju 5 ili 7 kiligrama veša, preporučljivo je da se stavi ispod maximalne dozvoljene granice, ali ni premalo kako bi se postigao najbolji efekat pranja.

Slobodno nas pozovite ako vam treba servis sudomašina

Kako zameniti amortizere na ves masini

Extem servis vrši zamenu grejača na veš mašini, pozovite nas!

Ako ste primetili da bubanj ima čudan rad ili da se čuje lupanje velika je verovatnoća da je došlo do slabljenja amortizacije što nije poželjno i u tim situacijama je potrebna zamena amortizera na veš mašini. Neretko se dešava i da vaš uređaj skače po prostoriji, ali tada osim amortizera treba proveriti i da li je dobro urađeno nivelisanje veš mašine što takođe može biti jedan od uzroka pomeranja uređaja za pranje. Prilikom same zamene amortizera na veš mašini poželjno je da majstor isproverava i stanje opruga, remenice, gume na vratima i bubnja, jer svi oni zajedno čine jednu konstrukciju međusobno povezanu. Popravku veš mašina je uvek bolje prepustiti stručnim licima iz servisa bele tehnike, jer će vam oni proveriti detaljno i ostale komponente za slučaj da je loša amortizacija izazvala još neki kvar koji se u početnoj fazi neće primetiti.

TIPOVI AMORTIZERA KOD VEŠ MAŠINE

U najvećem broju slučajeva kod uređaja za pranje se koristi konstrukcija sa opružnim klipom. To su amortizeri sa metalnim cilindrom i polimernom čaurom na vrhu. Napunjeni su mazivom koje prilikom rada klipa amortizuje silu. Princip rada amortizera kod različitih modela je gotovo isti, postoje male nijanse u konstrukciji. Najčešće se razlikuju po obliku, uglu i položaju. Vrednost maksimalno dozvoljene sile koja je moguća ispisana je na kućištu amortizera i meri se jedinicom Njutna, a prilikom zamene amortizera veš mašine treba se držati tih jedinica koje su optimalne za taj model, nikako ne kupovati sa većim otporom misleći da će tako duže da traje. Generalno opterećenja variraju između 50 njutna i 150 njutna.

POSTUPAK ZAMENE AMORTIZERA NA MAŠINI ZA VEŠ

Svaki iskusan majstor iz servisa veš mašina će vam preporučiti kada dođe do kvara jednog amortizera da menjate oba. Cena zamene amortizera veš mašine nije skupa i najbolje je da se radi u kompletu iz razloga što amortizeri trebaju nositi ujednačenu težinu koja će biti najbolje raspoređena ako imaju isti radni vek. Dakle ako veš mašina radi neravnomerno dok okreće bubanj, ima trzanja i oscilacije ili se dešava da skače izvan mesta na kojem je postavljena velika je verovatnoća da je potrebna zamena amortizera na veš mašini. Dešava se da uređaj za pranje ima manje trzanja, ako je u bubanj ubačena manja količina rublja, dodavanjem veće količine povećavaju se i oscilacije.

Potreban vam je servis veš mašina Gorenje, kontaktirajte Extem!

Amortizeri masine za pranje

Veoma je bitno održavanje higijene uređaja za pranje. Saznajte kako očistiti veš mšinu

Prvi korak je da veš mašinu isključimo sa napajanja električne energije, zavrnemo vodu i raskačimo creva za dovod i odvod vode. Obavezno treba ispustiti vodu na donjem filteru veš mašine kako se ne bi dogodilo da prilikom okretanja uređaja za pranje voda ne iscuri na programator i drugu elektroniku našeg uređaj i tako ih trajno ošteti. Zavisno od modela iz filtera može iscureti i pola litre do litar vode, sačekajte malo da sve iskapa, a možete posušiti na kraju i sa nekom suvom krpom.

Sledeći korak je da prevrnemo mašinu za veš, kako bi prišli donjem delu, poželjno je postaviti ispod neku mekanu tkaninu kako je ne bi oštetili. Skinemo donji poklopac kako bi imali pristup za zamenu amortizera na veš mašini. Amortizere je potrebno raskačiti sa nosača uz pomoć adekvatnog alata, može se koristiti manji čekić ili kombinirke. Nosači su često plastični, tako da pažljivo sa njima kako ih ne bi slomili. Kada skinemo amortizere možemo videti i njihovo stanje, da li su oštećeni ili su jednostavno popustili od raznih uticaja kojim su bili izloženi u toku rada. Ako ih veoma lako pomerate rukom, to je znak da su dotrajali i da je potrebna zamena amortizera veš mašine novim.

U našem članku saznajte kako skinuti fleke sa odeće

Zamena amortizera na masini za ves

Za sve vrste kvarova uređaja za pranje vam je potreban dobar majstor za veš mašine

Prilikom poručivanja novih potrebno je na starim koje smo skinuli prethodno pročitati jedinicu sile. U našem slučaju su imali oznaku 80N (80 njutna) i poručićemo iste modele sa oznakom 80N. Cene amortizera se na našem tržištu kreću od 500 dinara pa na gore. Kada nam stignu zamenski, postavljamo ih obrnutim redosledom, ukucavamo nosače, naravno sa dosta osećaja kako ih ne bi polomili, jer su nosači kao što smo već napomenuli od plastike. Sama demontaža i montaža amortizera veš mašine ne traje dugo, sve može biti gotovo za 30 minuta, ako nema dodatnih problema. Nakon što se uverimo da smo postavili sve na svoje mesto, uređaj za pranje priključujemo na vodovodnu mrežu, kanalizaciju i električnu mrežu. Kada postavimo sve prikljuke kako treba, možemo napuniti bubanj i testirati odabranim programom pranja. Ako nema vise skakanja, oscilacija i trzanja možemo sa ponosom reći da smo uspešno rešili zamenu amortizera veš mašine.

Primere koje smo vam naveli su više informacionog karaktera. Ne preporučujemo vam da ukoliko niste obučeni, nemate adekvatan alat i ne znate mere zaštite na radu od opasnog dejstva električne struje ne izvodite samostalno radove. Uvek se možete obratiti Extem servisu bele tehnike za svaki vid popravke i servisa veš mašine, mi smo uvek tu za vas i rešićemo problem u najkraćem mogućem roku. Naši majstori sa lakoćom vrše zamenu amortizera na veš mašini kao i ostalih delova.

SERVIS I POPRAVKA


extem-logo

Slobodno nas kontaktirajte

065-85-00-750

011-85-00-745

phone-icon
email-icon
viber-icon
top-up-icon