⛟ TERENSKA SLUŽBA

🏙 TERITORIJA BEOGRADA

office@servisvesmasine.rs

🕛08-22

DOLAZIMO PO POZIVU

065-85-00-750

011-85-00-745

ZAMENA LEŽAJA NA VEŠ MAŠINI

KAKO ZAMENITI LEŽAJE NA VEŠ MAŠINI


Zamena ležaja na veš mašini spada u jedan može se reći komplikovan, dugotrajan i zahtevan servis veša mašina. Ukoliko ste primetili da se u toku pranja čuje klaparanje i nepravilan rad vašeg uređaja, verovatno je potrebna zamena ležaja na veš mašini.

Ovaj posao je potrebno da obavi iskusan majstor za veš mašine, jer se rastura skoro ceo uređaj kako bi se izvršila zamena lagera na veš mašini, zato možete slobodno kontaktirati naš Extem servis bele tehnike i naši električari će temeljno i u dogovorenom roku obaviti zamenu ležaja na veš mašini.

Još jedan od znakova da je potrebna zamena ležaja na veš mašini je da kad otvorite vrata uređaja rukom možete da pomerate kadu veš mašine, što nas navodi na ovu vrstu kvara. Prilikom bilo kojeg servisa veš mašine, bilo da se radi o zameni programatora, zameni kondenzatora ili zameni grejača veš mašine, prvo je potrbeno aparat isključiti iz napajanja električnom energijom kako ne bi došlo do strujnog udara.

ZAMENA LEŽAJA NA VEŠ MAŠINI U KORACIMA

U našem primeru vršićemo zamenu ležaja veš mašine gorenje i prvo što radimo je skidanje gornjeg poklopca za šta je potrebno da odvrnemo par šrafova. Nakon skidanja poklopca, poterbno je skinuti gornji betonski teg koji se drži na tri šrafa. Nakon odvrtanja i skidanja matica, vadimo teg napolje i skidamo šrafove koji su držali teg, a u ovom slučaju se nalaze prikačeni na kadu veš mašine.

Ako vam zatreba servis mašina za sušenje veša pozovite Extem servis!

zamena lezaja na ves masini

Extem majstori rade zamenu kondenzatora na veš mašini, pozovite nas!

Posle skidanja tega, možemo skinuti prednji panel na kome se nalazi otvor za posudu za prašak, komandni dugmići i ostalo. Nakon skidanja panela, otkačinjemo sve provodnike sa programatora veš mašine koje je poželjno prethodno obeležiti kako bi prilikom vraćanja znali gde se koji provodnik kači da ne bi došlo do pregorevanja nekog dela i potrebe za novu popravku veš mašine.

Zatim skidamo posudu za prašak, koju skidamo zajedno sa elektro magnetnim ventilom koji se drži na zadnjem delu sa dva šrafa, za koji je takođe poželjno obeležiti provodnike za posle lakše vraćanje na njihovo mesto. Zatim skidamo gumena creva koja spajaju posudu za deterdžent veš mašine i kadu i vadimo posudu napolje.

Torex ključevima skidamo šinu koja drži bočne stranice veš mašine. Zatim skidamo zadnji poklopac, i krećemo redom da raskačinjemo delove. Prvo skidamo kais veš mašine, zatim raskačinjemo stopice sa grejača i termostata. Nakon toga raskačinjemo elektromotor i uzimamo ključ 10 mm nasadni ili gedoru i pažljivo odvrćemo šrafove elektromotora kako ne bi oštetili navoje. Da bi izvadili elektro motor veš mašine, potrebno je skinuti donji poklopac i tuda provući elektromotor. Nakon toga otkačinjemo i donje crevo kade, koje možete I očistiti, jer se dešava da se u njemu zadrže metalni novčići i slično.

Sledeći korak prilikom zamene ležaja na veš mašini je vađenje kade napolje. Kada otvorimo vrata uređaja, prvo što skidamo je čelična žica koja se nalazi sa spoljne strane gume veš mašine, zatim gumu uguravamo ka unutrašnjem delu kako je ne bi oštetili. Nakon toga raskačinjemo federe koji drže kadu i zakačeni su za kućište veš mašine. Posle toga otkačinjemo i crevo hidrostata. Kada smo kadu raskačili i nema vise nikakvih veza za samo kućište, vadimo kadu napolje.

Redovan servis TA peći možete uraditi u Extem servisu

kvar lezaja ves masine

Extem servis vrši zamenu grejača na veš mašini, kontaktirajte nas!

Kad izvadimo kadu napolje, imaćemo više pristupa i možemo redom poskidati sve što je prikačeno za nju. Skidamo crevo hidrostata veš mašine, crevo za uvlačenje praška i omekšivača. Ostao nam je još jedan teg na kadi da skinemo koji se drži na tri šrafa i uz pomoć torexa odvrćemo šrafove i raskačinjemo teg koji je bio prikačen za kadu. i kada smo sve oslobodili možemo razdvojiti prednji od zadnjeg dela kade.

Kad ste razdvojili prednji od zadnjeg dela kade možete zavrteti bubanj veš mašine i primetićete kako se drma dok se okreće što nam signalizira da je propao lager i da je potrebna zamena ležaja na veš mašini.

SKIDANJE LEŽAJA NA VEŠ MAŠINI

Da bi pristupili ležaju veš mašine, potrebno je da odvrnemo centrelni torex šraf na zadnjem delu kade koji je malo teže skinuti, jer je namazan specijalnom pastom, zato savetujemo dok ga odvrćete da držite bubanj. Kada odvrnemo taj centralni šraf, skidamo plastičnu remenicu i sada je neophodno izbiti bubanj iz kade napolje. Kada izvadimo bubanj, vadimo semering i možemo uz pomoć cevastog ključa ili nekog drugog odgovarajućeg alata izbiti ležaj veš mašine napolje, naravno jedan ležaj na jednu stranu, drugi u suprotnu stranu i pritom paziti da ih ravnomerno izbijemo kako ne bi došlo do oštećenja dela gde su oni postavljeni. Kad ih izvadite verovatno ćete primetiti da je voda došla do njih ili usled radnog opterećenja da su propali i iz tih razloga je potrebna zamena ležaja veš mašine.

POSTAVLJANJE LEŽAJA NA VEŠ MAŠINI

Ležaji se menjaju u kompletu, znači semering i oba ležaja veš mašine. Oni poseduju svoje serijske brojeve po kojima ćete i poručiti nove zamenske. Sami ležaji nisu skupi, ali ste primetili da je obim posla da bi se ležaji zamenili veoma veliki i zato ova vrsta popravke veš mašine zahteva iskusne majstore koji su sposobni da rasture gotovo ceo uređaj i ponovo sklope.

Potreban vam je servis električnih šporeta, pozovite Extem servis

popravka lezaja na ves masini

Zamena ležaja veš mašine novim je proces obrnutim redosledom nego kad smo ih vadili. Pre nego što postavimo nove ležaje, obavezno stavljamo malo tovatne masti na mesto gde ih postavljamo kako bi im omogućili besprekoran rad i duži životni vek. Kada podmažemo sa tovatnom masti ležaj ukucavamo u kadu veš mašine, za to možemo koristiti cevasti ključ. Nakon postavljanja prvog ležaja, postavljamo i drugi istim principom ukucavanja i obavezno do kraja kako bi lepo legli, zatim vraćamo semering na njegovo mesto koji može i rukom da se umetne. Osovinu dobro očistimo krpom i takođe podmažemo sa tovatnom masti.

SKLAPANJE VEŠ MAŠINE POSLE ZAMENE LEŽAJA

Kada smo zamenili ležaj veš mašine, krećemo sa sklapanjem delova koje smo skinuli. Vraćamo bubanj u kadu na svoje mesto, vraćamo remen, očetkamo centralni šraf i namažemo ga specijalnom pastom ili se može namazati farbom kako se ne bi odvrnuo i popustio (obavezno dobro stegnuti). Kad postavimo šraf možemo zavrteti bubanj kako bi se uverili da smo uspešno zamenili ležaj veš mašine i da funkcioniše besprekorno prilikom okretanja.

Dalje vraćamo betonski teg na kadu, stežemo šrafove na njemu, postavljamo creva na svoje mesto kao što je i bilo. Kad se to postavimo vraćamo kadu u svoje ležište, prikačimo amortizere, vratimo crevo hidrostata, elektromotor na svoje mesto i dobro ga stegnemo, prikačimo stopice na motor, grejač I termostat. Kaiš lepo postavimo u svoj žleb kako se ne bi dogodilo da spadne u toku rada. Postavimo donji i zadnji poklopac i naravno stegnemo šrafovima. Sledi nam postavljanje elektromagnetnog ventila, postavljanje posude za prašak i omekšivač i kačenje creva na posudu. Preporučujemo vam da posudu operete, jer se u njoj nakupi kamenca i dešava se da ostane i stvrdnutog praška za veš mašinu. Vratimo gornji teg na kadu i dobro stegemo kako ne bi došlo do popuštanja u toku rada. Zatim postavimo šinu koja spaja bočne stranice. Prikačimo provodnike na štampanu ploču i postavimo prednji panel. Vratimo gumu natrag na svoje mesto i postavimo čeličnu žicu u žleb oko gume. Postavimo gorni poklopac, uključimo uređaj u struju i testiramo programom za centrifugu. Postavljanjem novih ležaja veš mašine, ne bi smelo više da se čuje klaparanje, uređaj bi trebalo da radi besprekorno.

Primere koje smo vam naveli su više informacionog karaktera. Ne preporučujemo vam da ukoliko niste obučeni, nemate adekvatan alat i ne znate mere zaštite na radu od opasnog dejstva električne struje ne izvodite samostalno radove. Uvek se možete obratiti Extem servisu bele tehnike za svaki vid popravke i servisa veš mašine, mi smo uvek tu za vas i rešićemo problem u najkraćem mogućem roku. Naši majstori sa lakoćom vrše zamenu ležaja veš mašina kao i ostalih delova.

SERVIS I POPRAVKA


extem-logo

Slobodno nas kontaktirajte

065-85-00-750

011-85-00-745

phone-icon
email-icon
viber-icon
top-up-icon