⛟ TERENSKA SLUŽBA

🏙 TERITORIJA BEOGRADA

office@servisvesmasine.rs

🕛08-22

DOLAZIMO PO POZIVU

065-85-00-750

011-85-00-745

VEŠ MAŠINA UVLAČI I CEPA VEŠ

ZAŠTO VEŠ MAŠINA UVUČE I POCEPA VEŠ


Sigurno nam se svima dogodilo da se obratimo servisu veš mašina, jer smo posle pranja u veš mašini primetili da nam fali neki deo garderobe, obično to bude čarapa, marama, krpa, šal, kapa ili neki sličan manji odevni predmet. Kao što smo već rekli veoma čest je slučaj da veš mašina uvlači i kida veš i zato je najbolje da se obratite servisu bele tehnike kako bi rešili ovu enigmu nestajanja garderobe.

Po iskustvu naših majstora kad veš mašina uvlači ili kida veš postoje nekoliko potencijalnih mogućnosti da li je rublje završilo u pumpi za vodu veš mašine ili između kade i pumpe u crevu ili je u nekom uglu tunel gume veš mašine.

Ako ste primetili u toku rada veš mašine da pumpa čudno zuji i da radi u prazno kao da nema vode u njoj, najbolje je proveriti odvodno crevo da li ispušta vodu, u takvim situacijama obično voda ne izlazi ili izlazi nedovoljna količina što znači da je došlo do začepljenja negde i veš mašina nije u mogućnosti da završi program, u ovakvim slučajevima možete pozvati naš Extem servis veš mašina kako bi otklonili kvar na vašem uređaju.

U Extem servisu možete uraditi servis sudomašina, stojimo vam na raspolaganju

veš mašina uvlači veš

Pozovite Extem servis, ako vam treba zamena grejača na veš mašini

Kako bi proverili zašto veš mašina uvlači ili kida veš prvo što ćemo uraditi iz bezbednosnih razloga je da isključimo uređaj iz struje. Iskusni majstori koji iza sebe imaju veliki broj popravki veš mašina, već naslućuju gde leži problem i otvaraju donji poklopac veš mašine koji se drži na par šrafova koje možete odvrnuti uz pomoć šrafcigera. Kad smo skinuli donji poklopac, imamo pristup rebrastom crevu za koje sumnjamo da se u njemu nešto od rublja zaglavilo.

Pre skidanja creva potrebno je zaštititi motor kako se ne bi dogodilo da prilikom skidanja creva zaostala voda iz creva ne iscuri po motoru veš mašine, jer to uopšte nije poželjno i tako bi napravili još veći problem nego što imamo i dodatni posao za servis bele tehnike. Ispod creva možete postaviti neku posudu kako bi uhvatili vodu koja će isteći iz samog creva. Šrafcigerm možemo skinuti šelnu sa creva i polako skidati crevo kako bi prihvatili vodu u posudu koju smo pripremili za tu namenu.

ZAPUŠENO CREVO VEŠ MAŠINE

I u našem slučaju u crevu smo zatekli čarapu koju je veš mašina uvukla i pokidala. Ona stoji tu već duže vreme i pravi problem normalnog rada veš mašine. Kako stoji dugo unutar creva raspala se u delove, obavezno sve deliće izvadite i proverite da li je ostalo još nešto zaglavljeno u crevu, kako ne bi bilo potrebe za ponovnom popravkom veš mašine. Vađenjem čarape smo rešili i naš problem, jer je ona blokirala vodu da se ispumpa iz veš mašine i samim tim otežavala rad našeg uređaja.

Možete nas kontaktirati, ako vam zatreba montaža i servis bojlera

veš masina cepa veš

Kad vam zatreba zamena tunel gume na veš mašini, kontaktirajte Extem!

Kad se uverimo da smo izvadili sve iz creva, isto možemo i da vratimo na svoje mesto, postavimo šelnu i zategnemo onoliko koliko je dovoljno da ne može doći do curenja, ali ne isuviše jako da nešto ne bi polomili. Skinemo zaštitu sa motora veš mašine koju smo postavili, a ukoliko dođe do kvašenja motora nikako nemojte uključivati veš mašinu pre nego što motor dobro osušite. Motor možete osušiti uz pomoć fena za kosu i nakon toga opet ostaviti da se dodatno prosuši na provetrenom mestu kako se ne bi spalio motor veš mašine.

Nakon vraćanja donjeg poklopca, veš mašinu možemo uključiti na napon električne energije i testirati. U našem slučaju testiranjem smo ustanovili da veš mašina radi normalno, zvuk pumpe je kao i što treba da bude, veš mašina izbacuje regularno vodu napolje i centrifuga normalno radi što u prethodnoj situaciji dok je čarapa blokirala vodu u crevu nije htelo da radi.

UZROK CEPANJA VEŠA U MAŠINI ZA PRANJE

Uzrok zašto dolazi do zaglavljivanja i kidanja veša u veš mašini može biti kad se stvori prostor između kade i bubnja veš mašine. Na tom delu se guma iskida i u taj prostor se lako uvuče čarapa, krpa, kapa i ostalo. Dakle, obavezno proveriti da li ima lufta između bubnja i kade što može signalizirati da je otišao ležaj i da je potrebna i zamena ležaja na veš mašini. Usled velikih centrifugalnih sila se deo rublja zakači u taj prostor koji se stvorio i pokida ili napravi rupice na vašim majicama, jastučnicama i ostalom vešu. Veš mašine koje imaju podešavanja broja obrtaja možete podesiti na 600 obrtaja, što je sasvim dovoljno za pranje. Ranije su veš mašine radile i na 400 obrtaja, pa je rublje bilo sasvim solidno oprano, a sada imamo novije generacije uređaja za pranje sa mnogo većim brojem obrtaja.

Potreban vam je servis električnih šporeta, pozovite Extem servis bele tehnike

veš mašina kida rublje

Ukoliko vam treba zamena pumpe za vodu na veš mašini, slobodno nas pozovite

Treba voditi računa i o količini veša koju ubacujemo u bubanj, jer što je rublje u bubnju teže bubanj se više rasklima i pravi veći luft između kade i bubnja gde rublje upada i usled centrifuge se cepa, a pritom se neće ni dobro oprati. Velike količine rublja u bubnju veš mašine opterećuju i motor i ležajeve veš mašine čije su popravke dosta skupe. Fizička oštećenja bubnja koja takođe izazivaju kidanje veša možete proveriti uz pomoć stare krpe koju ćete okretati u bubnju u pravcu kazaljke na satu i obrnuto, kao i napred nazad i na taj način ustanoviti da li krpa negde kači ili se cepa prilikom opisanih pokreta. Dakle umerenim punjenjem bubnja odlažete i bespotreban servis veš mašine, skupocene kvarove i vaša odeća će biti lepo oprana.

Primere koje smo vam naveli su više informacionog karaktera. Ne preporučujemo vam da ukoliko niste obučeni, nemate adekvatan alat I ne znate mere zaštite na radu od opasnog dejstva električne struje ne izvodite samostalno radove. Uvek se možete obratiti Extem servisu bele tehnike za svaki vid popravke veš mašine, mi smo uvek tu za vas i rešićemo problem u najkraćem mogućem roku. Naši majstori bogatog iskustva sa lakoćom vrše servis veš mašina kao i zamene svih njenih delova.

SERVIS I POPRAVKA


extem-logo

Slobodno nas kontaktirajte

065-85-00-750

011-85-00-745

phone-icon
email-icon
viber-icon
top-up-icon