⛟ TERENSKA SLUŽBA

🏙 TERITORIJA BEOGRADA

office@servisvesmasine.rs

🕛08-22

DOLAZIMO PO POZIVU

065-85-00-750

011-85-00-745

KAKO SKINUTI FLEKE SA ODEĆE

SKIDANJE I PRANJE FLEKA SA ODEĆE


Nekad nije dovoljno da isflekanu garderobu jednostavno ubacimo u veš mašinu i operemo, jer se pojedine mrlje ne mogu lako ukloniti, da bi znali kako da skinemo fleke sa odeće, moramo znati i od čega je ona nastala kako bi je tretirali sa određenim sredstvima za lakše uklanjanje. Naši majstori za servis veš mašina često imaju ovakve problem sa radnim odelima, jer se masnoće moraju tretirati na poseban način pre ubacivanja na pranje. Pogrešan način skidanja fleka sa odeće može trajno uništiti garderobu.

Kad isflekate garderobu ne trebate odmah paničiti, već preduzeti mere koje u prvim trenucima od nastajanja mogu biti jako korisne i koje će vam pomoći u daljem skidanju i pranju fleka sa odeće.

Mrlje od sokova ili vina poželjno je da odmah natapkamo nekom salvetom ili krpom kako bi ona upila i pokupila višak pre nego što se dalje proširi po garderobi. Masne mrlje najbolje odmah sastrugati nekim tupim nožem kako bi skinuli višak i ne bi se rasporostranile još više. Dok recimo ako ste umazali pantalone u blato, lakši način uklanjanja je, ako sačekamo da se osuši, pa tek onda preduzmemo mere pre pranja garderobe.

Ako vam zatreba servis sudomašina, pozovite naš Extem servis

Kako skinuti fleke sa odeće

Uređaj za pranje skače po prostoriji, pozovite nas za zamenu amortizera

Postoje različita hemijska sredstva koja pomažu u skidanju fleka sa odeće, ali ih nekad nemamo pri ruci u momentu kad su nam potrebna. Zato iz iskustva majstora Extem servisa veš mašina Beograd, preporučujemo vam kako skinuti fleke sa odeće na efikasan način sredstvima koja imamo u svojim domovima, a to su:

SIRĆE

Pored toga što daje bolji ukus salati, može biti i jako korisno za skidanje fleka sa odeće. Isflekanu garderobu pre nego što ubacimo u mašinu za pranje možemo potopiti u lavor vode u koju smo dodali sirće i tako ostaviti da odstoji neko vreme. Ili kao druga mogućnost da se pomeša sirće i soda bikarbona i dobijena pasta da se nanese na fleku i tako ostavi da odstoji sat vremena i onda ubaci u veš mašinu na pranje.

SODA BIKARBONA

Kako skinuti fleke sa odeće uz pomoć same sode bikarbone bez upotrebe sirćeta, pa jednostvano da se potopi garderoba u vodu u koju je sipano ¼ šolje sode bikarbone ili da se napravi pasta sa vodom i nanese na fleku pre pranja u veš mašini. U oba slučaja je potrebno da odstoji oko sat vremena.

ALKOHOL

Medicinski alkohol je izvrstan za skidanje fleka sa odeće. Na određene fleke je dovoljno sipati alkohol i tako ostaviti neko vreme da deluje ili da se malo natopi alkoholom i protrlja fleka pre ubacivanja u veš mašinu na pranje.

HIDROGEN PEROKSID

Izdvajamo vam još jedan efikasan način kako skinuti fleke sa odeće, a to je uz pomoć hidrogen peroksida. Dovoljno je da na mrlju sipamo hidrogen peroksid od 3 odsto ili jači i ostavimo desetak minuta da odstoji pre ubacivanja u uređaj za pranje.

DETERDŽENT ZA PRANJE SUDOVA

Svi kod kuće imamo deterdžent za pranje sudova koji nam može pomoći u skidanju fleka sa odeće tako što ćemo naneti na mrlju, malo istrljati i ostaviti da deluje neko vreme, potom regularno oprati garderobu.

TALK, SKROB, BRAŠNO

Mogu nam pomoći u prvom reagovanju kako bi upili određene tečnosti ili masnoće koje smo prolili na našu garderobu.

Potrebno vam je nivelisanje veš mašine, pozovite Extem servis bele tehnike

Skidanje fleka sa odeće

Ukoliko vam treba zamena pumpe za vodu na veš mašini, slobodno nas pozovite

Pranje fleka je izazov bilo da su one na radnim odelima od majstora veš mašina, majstora iz drugih servisa bele tehnike ili automehaničara, bele košulje, omiljene haljine, farmerke, sportska oprema ili bilo koji drugi odevni predmet ili neka druga vrsta tkanine, skidanju fleka se pristupa na poseban način. Kao što smo rekli u zavisnosti od čega je fleka nastala zavisi i način kako skinuti fleke sa odeće. Uvek je preporučljivije da mrlje prvo tretiramo umerenijim sredstvima, pa tek ako nema efekta preći na agresivnija sredstva. Pokušaćemo nekim savetima da vam pomognemo kako skinuti fleke sa odeće sa kojima se najčešće susrećemo i suočavamo.

KAKO SKINUTI FLEKE OD BLATA

Garderobu uflekanu blatom treba prvo ostaviti da se prosuši, zatim isčetkati kako bi se skinuli slojevi blata sa tkanine. Ostatke koji se nisu skinuli tretirati tečnim deterdžentom i toplom vodom do potpunog uklanjanja.

KAKO SKINUTI FLEKE OD BELOG VINA

Često se dešava da na nekoj proslavi prilikom zdravice isflekamo garderobu vinom. Skidanje fleka od belog vina sa odeće se uklanja pomoću kisele vode, a možemo dodati i kuhinjsku so na problematično mesto. Pre ubacivanja na pranje mrlja od belog vina se može natrljati limunovim sokom.

KAKO SKINUTI FLEKE OD CRNOG VINA

Kako skinuti fleke sa odeće koje su nastale od crnog vina? Deluje veoma zabrinjavajuće, još ako je u pitanju bela košulja, ali ako se na vreme reaguje, neće biti prevelikih problema. Dakle na mrlju od crnog vina treba odmah posuti belo vino, a sa druge strane postaviti peškir ili ubrus koji će pokupiti višak tečnosti. Pozitivan efekat imaju kuhiska so i soda bikarbona koje trebamo sipati na mrlju i ostaviti neko vreme da deluje nakon toga oprati u veš mašini.

Za tvrdokornije fleke od crnog vina će vam trebati malo više upornosti, deterdžent i hidrogen peroksid 3% sa kojima ćemo natopiti mrlju i tapkati ubrusom, a sa druge strane postaviti peškir koji će upiti nečistoće, potom oprati garderobu.

KAKO SKINUTI FLEKE OD ČAJA

Skidanje fleka od čaja sa odeće je najlakše pod mlazom vode ili umakanjem u vodu uz dodavanje sapuna ili deterdženta koji koristimo za pranje u veš mašini.

KAKO SKINUTI FLEKE OD ČOKOLADE

Kod skidanja fleka od čokolade sa odeće je najbolje prvo sastrugati osušeni sloj čokolade, potom natopiti sapunicom i limunovim sokom, tako ostaviti malo da odstoji i isprati. Takođe posle skidanja gornjeg sloja može pomoći, ako mrlju natopite benzinom, ostavite da se prosuši i isčetkate. Medicinski alkohol može biti efikasan u uklanjanju mrlja od čokolade.

KAKO SKINUTI FLEKE OD MASTILA

Fleke od mastila se uspešno uklanjaju benzinom za kola. Kada se rastvore, oprati odeću sapunicom, potom u veš mašini. Tretiranjem u kombinaciji glicerinskog sapuna i alkohola se postižu dobri efekti skidanja mastila sa odeće. Takođe vodonik peroksid može biti koristan, ali treba biti oprezan kod obojenih materijala i stavljati ga na mrlju rastvoren u vodi u manjim procentima.

KAKO SKINUTI FLEKE OD HEMIJSKE OLOVKE

Skidanje fleka sa odeće od hemijske olovke je najdelotvornije, ako se odmah deluje, dovoljno je mrlju natopiti medicinskim alkoholom, a ispod postaviti krpu koja će upiti nečistoće od hemijske olovke. Starije mrlje od hemijske olovke najbolje je natopiti sokom od limuna ili limuntusom koji bi trebalo da rastvori boju posle 10-ak minuta, nakon toga isprati u vodi, pa oprati sredstvom za pranje posuđa.

Ako vam zatreba servis veš mašina Gorenje kontaktirajte nas!

Kako skinuti fleku od kafe

Nemojte čekati ukoliko vam je potrebna zamena ležaja na veš mašini, pozovite Extem!

KAKO SKINUTI FLEKE OD KAFE

Fleke od kafe sa odeće skinuti dok su sveže, jer ih u tim situacijama lako neutrališe topla voda i deterdžent za pranje. Mrlje od kafe možemo uspešno otkloniti slanom vodom, alkoholom ili glicerinskim sapunom. Starije mrlje od kafe se teže skidaju, ali ako ih natopimo sapunicom od glicerinskog sapuna i ostavimo da odstoje preko noći i nakon toga isperemo u slanoj vodi, verovatno ćemo ih uspešno ukloniti.

KAKO SKINUTI FLEKE OD KARMINA

Sigurno ste se pitali kako skinuti fleke od karmina sa odeće, koje su jedne od težih za skidanje. Najbolje rešenje je da upotrebite lak za kosu koji ćete isprskati na mesto koje je umazano karminom, sačekati 15 minuta da odstoji, nakon toga isprati vodom i ubaciti u veš mašinu na pranje.

KAKO SKINUTI FLEKE OD KEČAPA

Skidanje fleka od kečapa sa odeće možete uspešno otkloniti uz pomoć alkoholnog sirćeta. Potrebno je na mrlju od kečapa sipati malo sirćeta i dodati sredstvo za pranje posuđa, sve zajedno dobro istrljati četkom i ubaciti u veš mašinu na pranje.

KAKO SKINUTI FLEKE OD KRVI

Sveže fleke od krvi sa odeće je najbolje skinuti ispiranjem vodom, ako je potrebno dodati neko sredstvo za pranje. Za sasušene mrlje se može upotrebiti sapun koji se natrlja i ostavi 15-ak minuta da odstoji, nakon toga oprati u veš mašini. Ako ni tada niste uspeli da otklonite mrlju od krvi, treba pokušati sa izbeljivačem koji odgovara tom tipu tkanine.

KAKO SKINUTI FLEKE OD PUDERA

Ako ste se pitali kako skinuti fleke od pudera sa odeće, najefikasnije se otklanjaju brzim reagovanjem. Potrebno je da penu za brijanje nanesete na mrlju, dobro istrljate i isperete. Zatim uzmete sredstvo za pranje posuđa i ponovite postupak kao sa penom za brijanje do potpunog uklanjanja pudera sa odeće.

KAKO SKINUTI FLEKE OD SENFA

Verovatno nam se svima desilo dok jedemo hot-dog da nam iskapa senf na garderobu i postavlja se pitanje kako skinuti fleke od senfa sa odeće. Pokušajte utrljavanjem glicerina i deterdženta, pa potom isperite vodom. Ako mrlja nije nestala, sipajte medicinski alkohol i uz pomoć sunđera obrišite.

KAKO SKINUTI FLEKE OD TRAVE

Skidanje fleka od trave sa odeće se može ukloniti na više načina. Utrljavanjem medicinskog alkohola ili komovice na mrlju se može uspešno ukloniti. Takođe fleke od trave se mogu očistiti benzinom ili hidrogenom za kosu od 3 odsto. Ukoliko je fleka na pvc materijalu, nije preporučljiva upotreba hidrogena.

KAKO SKINUTI FLEKE OD ŽVAKAĆE GUME

Skidanje žvakaće gume sa odeće nije ni malo lako. Preporučljivo je da se žvaka osuši i potom sastruže stvrdnuti sloj sa tkanine. Nakon toga mrlju tretirati tetrahlor-ugljenikom. Drugi način je da se preko žvake postavi krpa ili papir za pečenje i pritisne peglom, nakon ovog delovanja bi žvaka trebalo da se zalepi za krpu ili papir zavisno šta ste postavili.

SERVIS I POPRAVKA


extem-logo

Slobodno nas kontaktirajte

065-85-00-750

011-85-00-745

phone-icon
email-icon
viber-icon
top-up-icon