⛟ TERENSKA SLUŽBA

🏙 TERITORIJA BEOGRADA

office@servisvesmasine.rs

🕛08-22

DOLAZIMO PO POZIVU

065-85-00-750

011-85-00-745

NIVELISANJE VEŠ MAŠINE

KAKO NIVELISATI I PRIKLJUČITI VEŠ MAŠINU


Kada kupimo novi uređaj za pranje prvo što trebamo uraditi je priključak i nivelisanje veš mašine na izabranoj lokaciji. Pre nego što pristupimo ovim radovima ili pozovemo servis veš mašina ukoliko nismo sami stručni da to obavimo, potrebno je naći odgovarajuću prostoriju i poziciju gde ćemo smestiti naš uređaj za pranje.

To mogu biti pomoćne prostorije, podrum, kuhinja, pomoćni objekat, a u najvećem broju slučajeva je to kupatilo. Da bi izabrali pravu lokaciju treba sagledati više bitnih faktora. Ako gledamo estetske razloge, treba videti koliko će se lepo uklopiti u prostoriji gde želimo da postavimo veš mašinu. Ako gledamo sa funkcionalne strane, treba razmotriti koliko nam je daleko ta pozicija od mesta gde sušimo veš, da li će nam smetati buka koju pravi, da li je pristupačno. I najbitniji elementi su tehnička strana, jer da bi postavili veš mašinu moramo imati pristupačne priključeke na vodovod i kanalizaciju. Poželjno je i da na odgovarajućem mestu bude ravan pod, mada se to može ispraviti nivelisanjem veš mašine. U principu se može postaviti u bilo kojoj prostoriji ako zadovoljava tehničku stranu. Ukoliko niste sami dovoljno spretni da obavite priključak veš mašine možete pozvati Extem servis bele tehnike Beograd.

Kad nam stigne nova veš mašina potrebno je otpakovati i proveriti da li su nam stigla potrebna creva za dovod i odvod vode, kao i ostali propratni materijal i delovi. Demontažu delova otpreme obavite pažljivo kako ne bi oštetili kućište vašeg uređaja. Uglavnom je potrbno uklanjanje drvenih greda, stiropora i zaštitnih šrafova. Dakle prvo uklanjamo obloge striropora koji štiti naš uređaj prilikom transporta. Na zadnjem delu veš mašine je potrebno ukloniti zaštitne zavrtnje i postaviti plastične poklopce koji se obično nalaze u nekoj kesici ili uputstvu za korišćenje. Kada odaberemo željenu lokaciju za instalaciju našeg uređaja, potrebno je uraditi nivelisanja veš mašine, priključiti creva na dovod i odvod vode, kao i priključak na električnu mrežu.

Slobodno pozovite Extem ako vam treba servis veš mašina Gorenje

Kako nivelisati veš mašinu

Extem servis radi zamenu grejača na veš mašini, slobodno nas pozovite!

Priključak na vodovodnu i el. instalaciju preporučljivo je da uradi stručno lice kako ne bi izazvali neku havariju prilikom montaže ili kasnije u toku rada uređaja. Uvek se možete obratiti našem Extem servisu veš mašina. Kada se priključuje crevo na dovod vode preporučljivo je da se u matici ravnog priključka postavi poklopac sa mrežom i zašrafi na vodovodnu česmicu. Neki proizvođači već imaju ugrađene ovakve priključke što nam olakšava posao.

PODEŠAVANJE I NIVELISANJE VEŠ MAŠINE

Pre samog nivelisanja veš mašine treba obratiti pažnju na površinu gde će se postaviti, ta površina mora imati čvrstu podlogu, kako ne bi došlo do pomeranja po prostoriji. Nije dozvoljeno nivelisanje veš mašine podmetanjem predmeta ispod nožica. Treba obrisati podlogu gde će uređaj za pranje stajati i donji deo regulacionih nožica. Uspešno nivelisanje veš mašine znači da uređaj mora stajati horizontalnao i da bude stabilan. To ćemo postići podešavanjem visine regulacionih nožica. Uz pomoć odgovarajućih ključeva ili ručnim podešavanjem nogara, uređaj moramo dovesti u uravnoteženo stanje. Da bi proverili horizontalni ugao koristićemo libelu koju ćemo postaviti na gornju površinu kućišta. Kada dovedemo uređaj u odgovarajuće stanje potrebno je zategnuti matice nožica kako ne bi došlo do njihovog pomeranja i tada možemo reći da je nivelisanje veš mašine završeno uspešno.

Nepravilno nivelisanje veš mašine može dovesti do oscilacija i pomeranja uređaja po prostoriji, kao i stvaranja veće buke prilikom rada usled vibracija. Prilikom nivelisanja veš mašine treba obratiti pažnju i na sam položaj gde će ona stajati. Ne bi smelo da bude u kontaktu sa zidovima i drugim elementima. Poželjno je da minimalan razmak iza uređaja bude 50mm, a bočno i razmak od gornjeg elementa 25mm. Nepoštovanjem nivelisanja veš mašine i preporučenim razmacima uređaj neće imati pravilan i bezbedan rad, a može doći i do pregrejavanja.

PRIKLJUČAK DOVODNOG CREVA VEŠ MAŠINE

Na našem tržištu se uglavnom susrećemo sa veš mašinama koje imaju priključak samo za hladnu vodu koja ide preko dovodnog gumenog creva koje na svojim završetcima ima holandsku maticu od ¾ cola. S druge strane imamo uređaje koji se priključuju i na toplu i na hladnu vodu što nam obezbeđuje kraći program za pranje, jer nema potrebe da se voda greje (grejač će dogrejati ukoliko je potrebno) što nam štedi vreme, a umanjuje se i utrošak struje. Ali to je isplativo samo ako imamo centralni dotok tople vode. U slučaju da neko nema slavinu za priključak dovodnog creva, trebate se obratiti vodoinstalateru kako bi izvršio izvedbe ugradnje slavine pre nego što vam dođe majstor za veš mašine. U zadnje vreme u upotrebi su slavine sa automatskim priključkom i dovodno crevo se veoma lako kači na grlo takve slavine.

Extem vam nudi i usluge zamene amortizera na veš mašini

Nivelisanje veš mašine

Extem servis u svojoj ponudi ima i zamenu programatora na veš mašini

Dešava se da crevo za dovod vode u veš mašinu bude kratko, pa je u tim situacijama najbolje kupiti novo duže crevo, nije preporučljivo nastavljanje creva kako ne bi došlo do pucanja na sastavu, što može izazvati poplavu u prostoriji. Prilikom postavke dovodnog creva, veoma je bitno da bude bezbedno, da se postavi u takvoj izvedbi da ne može doći do mehaničkih oštećenja. Takođe treba voditi računa da dužina ne bude knap, jer usled rada ili ako je nivelisanje veš mašine loše izvedeno dolazi do oscilacija i pomeranja uređaja i tako se može istegliti i doći do pucanja. Priključak se može izvoditi i upotrebom kuglastog ventila kako bi se vodosnabdevanje moglo lako prekinuti. Da bi uređaj za pranje normalno radilo, mora da ima i dobar pritisak vode, tačnije od 0,5 – 8 bara, kako kažu majstori za veš mašine pritisak ne bi smeo da bude tanji od debljine prsta. Crevo ne bi trebalo da bude upetljano, ako je negde uvrnuto ispravite ga u ravan položaj, takođe treba proveriti spojeve na slavini da li je dobro zategnuto da nema curenja.

PRIKLJUČAK ODVODNOG CREVA VEŠ MAŠINE

Nakon nivelisanja i kačenja dovodnog creva veš mašine u našem redosledu je priključak odvodnog creva u kanalizaciju, što može da deluje prosto i lako, međutim nije uvek tako kao što nam se čini, ako nismo dovoljno vešti, bolje je pozvati servis veš mašina. Odvod vode iz veš mašine može da se izvede na dva načina, prvi je privremeno rešenje i drugi je trajno rešenje. Kao privremena rešenja često se koriste lavabo, WC šolja ili kada što možete priznati nije baš praktično, jer u trenutku dok radi uređaj za pranje ne možemo koristiti navedene elemente u kupatilu. Preporuka naših majstora za veš mašine je da se uvek izabere trajno rešenje koje bi zahtevalo male izvedbe na kanalizacionim odvodima, ako oni nisu već izvedeni u zavisnosti gde želimo da postavimo priključak.

Ako ne znate kako očistiti veš mašinu, kontaktirajte Extem!

Prikljucak ves masine na dovod i odvod vode

Ukoliko vam je potrebna zamena tunel gume na veš mašini, obratite se nama!

Crevo se ubacuje u odvodnu cev ne dublje od 15cm. Nije preporučljivo produžavati dužinu odvodnog creva, jer ćemo tako opteretiti pumpu, što može izazvati kvar i potrebu za popravkom ili zamenom pumpe za vodu veš mašine. Ako mora da se koristi duže crevo, preporuka je da bude dužine do 3,2m. Takođe je veoma bitna visina na koju priključujemo crevo za odvod. Priključak creva za odvod vode iz veš mašine u kanalizacionu cev poželjno je da ne bude niže od 40cm visine i ne više od 100cm visine. Odvodno crevo je potrebno prikačiti na plastične držače sa zadnje strane veš mašine kako ne bi prilikom rada udaralo u kućište i stvaralo buku. Crevo za odvod vode se može sprovesti i kroz sifon, na taj način ćemo sprečiti ulazak neprijatnih mirisa iz kanalizacionih odvoda. Završetak odvodnog creva nije poželjno da bude uronjen u vodu koja se ispušta. Kao što vidite pored nivelisanja veš mašine veoma je bitno izvesti i pravilan priključak na vodovod i kanalizaciju.

PRIKLJUČAK VEŠ MAŠINE NA ELEKTRIČNU MREŽU

Pre samog priključivanja na električnu mrežu veš mašina bi trebalo da odstoji 2 sata kako bi se izjednačila sa temperaturom prostorije u koju se postavlja. Priključak na električnu mrežu (struju) mora se izvesti usklađeno sa pravilima električne bezbednosti. Uređaji za pranje uglavnom imaju potrošnju od 1,5 – 2,5 kw. Priključak veš mašine u struju ne bi smeo da bude preko razvodnog (produžnog) kabla, već preko glavne utičnice. Nije poželjno priključivanje veš mašina na utičnice koje su namenski napravljene za aparate za brijanje ili fen za kosu.

SERVIS I POPRAVKA


extem-logo

Slobodno nas kontaktirajte

065-85-00-750

011-85-00-745

phone-icon
email-icon
viber-icon
top-up-icon